Skærum
- et lille landsbysamfund med ca. 85 husstande beliggende i udkanten af Frederikshavn kommune imod Sindal.

Byen har 3 små håndværksmestre og en møbelfabrik som i øjeblikket beskæftiger 25 medarbejdere.

Skærum Kirke, som er en af egnens ældste, ligger ca. 2 km uden for byen i Skærum Kirkeby.

Kirken er en ud af tre som tilhører det gamle Åsted Skærum sogn, de besørges af en præst som er bosiddende i Åsted

Skolen i Skærum lukkede i 1963 da der blev bygget en ny skole i Ravnshøj og alle børn fra sognet blev samlet der.
Købmanden lukkede for 5 år siden, på grund af efterløn, der blev gjort en stor indsats fra sogneforeningens side på at køre den videre, det skal i den forbindelse nævnes at der blev samlet 270.000,00 kr. ind fra byens borgere og set ud fra hvor mange beboere der er i Skærum må man sige at det var flot, men det var desværre ikke nok og den forblev lukket.

I Skærum er der et livligt foreningsliv landsbyens størrelse taget i betragtning.
Sogneforeningen med 7 bestyrelsesmedlemmer er sognets talerør over for kommunen og holder liv i de gamle traditioner såsom sommerfest, høstfest, dilettant, revy, julearrangementer og Sct. Hans. Bl.a. kan det nævnes at sommerfesten, hvor alle byens borgere samles ude i skoven med medbragt madkurv og hvad dertil hører, er en gammel tradition helt tilbage fra 1943.

Der er et forsamlingshus som er et andelsselskab, med 5 bestyrelsesmedlemmer, som blev stiftet i 1945 og hvor næsten alle beboere har andele i. Huset bliver brugt til afholdelse af egnens forskellige arrangementer samt udlejning til private fester.

Skærum har eget vandværk som forsyner hele byen og der er 5 bestyrelsesmedlemmer i bestyrelsen.

I 1997 blev vi færdige med opførelsen af et nyt spejderhus, pengene til materialerne kom fra PUF som hvert år uddeler en sum penge til bestemte formål og der var vi så heldige at få bevilliget 70.000,00 kr. de resterende penge kom fra ungdomsklubben, spejderne samt menighedsrådet. Den kostede ca. 90.000 kr. og blev opført på frivillig basis.

Skærum Børne- og Ungdomshus startede op for ca. 25 år siden i den gamle skole.

For ca. 15 år siden begyndte man at arbejde med tanken om eget hus, man havde udset sig en bygning som havde huset byens anden købmand, som havde lukket et par år før, og efter ca. 3 års arbejde med kommunale myndigheder kunne man få fod under eget bord i en selvejende institution og der blev ansat en pædagog og en medhjælper til at passe klubben som havde åben 22 timer om ugen, der var ca. 50 børn og unge ugentligt som kom i klubben.

I 1994 købte man jorden som lå bag huset ca. 4 tdr. land hvorpå spejderhuset er opført.

I dag er Skærum Børne- og Ungdomshus en kommunal institution med børnehave, fritidsklub samt ungdomsklub.